UWAW
UWAW, UnderWater Art Works 2001 yılında, doğanın insanlar tarafından yağmalanması, kirletilmesi, küresel ısınma ve iklim felaketlerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuş sanat grubudur. UWAW ekibi ve katılanları doğaya saygılı, insan kaynaklı çevre katliamları ve bunun sonucu oluşabilecek doğal felaketlerden endişe duyan, ortak aklın yararına
inanan sanatçılardan oluşur. Ast üst ilişkisi yoktur, kararlar ortak alınır, işler gönüllülük esasına göre paylaşılır. Tüm sanatçıların katılımına açık olan UWAW; sanatı kullanarak gerçeklere dikkat çekmeye devam edecek.
UnderWater Art Works (UWAW) 2001 yılından beri başta denizler olmak üzere genel anlamda doğanın insanlar tarafından hunharca yağmalanması, kirletilmesi, küresel ısınma ve iklim felaketlerine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacı ile kurulmuş sivil sanat inisiyatifidir.
UWAW bu hedefine ulaşmak için sanatın araç ve estetiğinden faydalanır, obje, imge ve söz üretir. UWAW katılanları doğaya saygılı, insan kaynaklı çevre katliamları ve bunun sonucu oluşabilecek doğal felaketlerden endişe duyan, ortak aklın yararına inanan sanatçılardan oluşur. Ast üst ilişkisinin olmadığı örgütlenmede kararlar ortak alınır, organizasyonlarda yapılacak işler gönüllülük esasına göre paylaştırılır, üretilen eserler ise kişiseldir sanatçının bakışını, endişesini ve estetik görüşünü yansıtır.
UWAW’ın temeli 2001 yılında İstanbul, Çukurcuma’da bir sanat atölyesinde atıldı. Başlarda seramik sanatçılarının ağırlıkta olması, ilk birkaç yıl seramik sanatı yoluyla söylem geliştirmesine olanak verdiyse de sonraları sanatta multi disipliner anlayışı benimsedi. O yıllarda; küresel ısınma, çevre felaketleri, kara ve denizlerin kirletilmesi, dünyamızın yağmalanması, sadece bir avuç bilim insanı ve seslerini duyurmaya çalışan sivil toplum örgütlerince dile getiriliyordu. UWAW üyeleri işe başlarken, doğa ve özellikle de sualtı yaşamı ve güzelliklerine olan hassasiyeti toplumun tüm
tabakalarına yayarak, çevre felaketlerinin sualtı yaşamı ve faunasına olumsuz etkilerine dikkat çekmek istedi. Bu bağlamda UWAW’ın çalışma sistemi de çevre duyarlılığı, özellikle de denizler ve sualtı yaşamına dikkat çekmek amaçlı sualtı ve su üstü seramik sergileri ile sürdü. Ancak yıllar geçtikçe çetrefilleşen dünya düzeni, UWAW’ın da ilgi alanını genişletti.
UWAW geriye baktığında ‘ne güzel yıllarmış’ demekten bıkmış ama yılların
getirdiği biriken sorunları sanat yoluyla ortaya koymaktan yorulmayan sanatçıların buluşma noktası olmayı sürdürüyor, sürdürecektir. Ve UWAW giderek daha vahşileşen halkların dikkatlerini salt gerçeklere çekmeye çalışacak, bunu yaparken de sanatın naif, estetik ve dolu dolu dilini kullanmayı sürdürecektir.