Gerİ Dönüşüm

Hurdaya ayrılıp, yapay resif oluşturması ve dalış turizmine hizmet etmesi
düşünülerek 16 Mayıs 2007 tarihinde batırılan TCSG 115 Sahil Güvenlik gemisinde gerçekleşti. UWAW, kontrolsüz tüketim, oluşan çöp dağları, okyanuslardaki çöp adaları ve
açgözlülüğe karşı çıktı. Sergi 15 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında açık kaldı. Hazırlanan video art ise aynı dönemde Bodrum’da düzenlenen Bodrum Film Festivali’nde izleyenlerle buluştu.

2007 yılında ekonomik ömrünü tüketmiş bir gemi Bodrum’da bilinçli olarak batırıldı. Gemi Karaada kıyılarında baş tarafı 13, kıç tarafı 28 metre derinlikte yerini buldu. Bodrum ve dalış okulları için sadece bir dalış noktası ve dalış turizmine katkı olarak değerlendirildi. Oysa TCSG 115 gemisi, amaç ne olursa olsun aslında geri dönüştürüldü. Yıllarını Sahil Güvenlik Komutanlığı’na veren bu gemi, artık bir dalış noktası, Bodrum dalış turizmi için bir tanıtım aracı ve – UWAW adına- daha da önemlisi deniz canlıları için yeni bir yuva oldu. UWAW sanatçıları, içinde bulunduğumuz zamanda geri dönüşümün çok önemli
olduğuna dikkat çekmek istedi. Dünya nüfusunun hızlı artışı, doğal kaynakların büyük hızla tükenmesine neden oluyor. Hızlı nüfus artışı, tüketim çılgınlığıyla birleşince sonuç çöp dağları ve okyanuslardaki çöp adalarını oluşturdu. Gelişmiş ülkeler çöplerini -sözüm ona- uygun koşullarda bertaraf edileceğini var sayarak az gelişmiş ülkelere yollarken, okyanuslardaki plastik adalarına gözlerini kapatıyorlar. G zirvelerinin hiçbir tarihte ana gündemi olamamış, olsa da masadan kalkamamış bu konu gezegeni de kanserli hücre misali ufak ufak yiyip bitiriyor.

UWAW, 2007 yılında batırılan gemi üzerinde bir enstalasyon çalışması yaptı. Çalışma hem gözü dönmüş tüketime hem de geri dönüşümün önemine dikkat çekti. Enstalasyon sırasında çekilen kısa film, aynı yıl Bodrum’da düzenlenen Bodrum Film Festivali’nde izleyenlerle buluştu.

Scroll to top